Műanyagipar
elektrosztatikus feltöltődés megszűntetése, ionizálás

Műanyagipar

A műanyag jelen van minden napos életünkben, akár merre is járjunk. Megtaláljuk a háztartásunkban, a munkahelyünkön, autónkban, minden iparágban.


A műanyagiparban fokozottan megfigyelhető az elektrosztatikus feltöltődés, hiszen a műanyag termékek előállításakor nagyon sok, feltöltődésre hajlamos anyaggal találkozik az ipar.


A műanyagok előállítása történhet mesterséges úton, vagy átalakítással létrehozott óriásmolekulájú anyagként, szerves polimerként. Feldolgozási technológiájukat tekintve két fő csoportot különböztethetünk meg: Hőre keményedő és hőre lágyuló csoportra. Megjegyeznénk azonban, hogy léteznek a két fő csoport közötti átmenetbe tartozó műanyagok is, illetve ne feledjük a rugalmas műanyagokat sem. Bármilyen is legyen a műanyag valamilyen mértékben elektrosztatikusan fel fog töltődni.


Hőre keményedő műanyagok

A hőre keményedő műanyag (műgyanta) lehet enyhén vagy erősen térhálós. A hőre keményedő duroplasztok erősen térhálós szerkezetűek. A poliuretánok, epoxigyanták és polikarbamidok úgynevezett poliaddíciós folyamat során jönnek létre, katalizátor nélkül, alacsony hőmérséklet mellet, melléktermék keletkezése nélkül. A cellulózalapú műanyagok és a fehérjeszármazékokból készült műanyagok természetes alapú műanyagok. Idetartozik a linóleum a keménygumi, kaucsukszármazékok.
Hőre keményedő műanyagok feldolgozásának eljárásai: a tekercselés, kézi laminálás, RIM (relatív fröccsöntés), sajtolás, szórás.

Hőre lágyuló műanyagok

A hőre lágyuló műanyagok részlegesen kristályos vagy amorf szerkezettel rendelkeznek, fizikai erővel kapcsolódó fonal alakú molekula láncból állnak. Kondenzációs folyamat során keletkeznek, melléktermékként víz keletkezik. A PET, a PBT, nylon, polikarbonát mind ilyen műanyag.
Felhasználásuk szerint két fő csoportot különböztethetünk meg, a commodity műanyagok, mint a polietilén, amelyet nagy tételben vesznek meg, illetve a műszaki – engineering műanyagok, melyek magasabb szintű műszaki paramétereknek kell megfelelniük. Ide tartozik a PC – polikarbonát, az ABS – akrilnitril-butadién-sztirol és a PEEK.


Hőre lágyuló műanyagok feldolgozásának eljárásai: a fröccsfúvás, fröccsöntés, extrudálás, termoformázás, rotációs öntés, hegesztés.

Kapcsolatfelvétel / ajánlatkérő