Bliszterező gépek sztatikai semlegesítése

Bliszterező gépek elektrosztatikai semlegesítése

A gyógyszergyártás során különböző elektrosztatikus feltöltődéssel kapcsolatos problémával találkozhatunk. A felületi feszültség kialakulása miatt, annak nagyságától függően más és más probléma jelentkezik. Talán kevesen tudják, hogy már 2kV felületi feszültségnél a felület már porosodik, tehát nem csoda, hogy bliszterező gépeknél a letekercselt fólia ionizátor hiányában azonnal poros lesz, nyilván ilyen fóliával nem lehet tablettákat bevonni. 5 kV felületi feszültségnél az anyag már el is mozdul -  bliszterező gépeknél ez azt jelenti, hogy a bevonó anyag nem a kívánt helyen fog találkozni az alsó réteggel, a gyártó gépet le kell állítani, a selejtet el kell távolítani.

Mi megoldást ajánlunk a bliszterező gépek zökkenőmentes működéséhez – a lezárási folyamathoz, horizontális töltéshez.

Probléma

Horizontális töltőgépeknél magas elektrosztatikus feltöltődés keletkezik a fólia, illetve vékony film anyag felületén, hiszen az több tekercselőn, anyag terelőn fut át a gyártási folyamat közben.

Ennek következtében a fólia rátapadhat a gép keretére, tekercseire. Porosodás következtében szennyeződés halmozódik fel, így a lezárási fázis nem kivitelezhető.

Megoldás

Két kulcsfontosságú területen szükséges megszűntetni a felületi feszültséget: 

  • A thermoform műanyag letekercselésénél, a szennyeződés megelőzése érdekében
  • A fólia vagy tiszta film ionizálása hasonló okokból 

Egy 971 típusú Ionizátor rúd elhelyezése a letekercselő közelében megelőzi az anyag tekercsekre történő letapadását. 

Egy 915 típusú ionizátor rúd ionfelhőjét az adagolófej elé vagy mögé javasoljuk elhelyezni, így az semlegesíti a levegőt, a csomagolóanyag felülete nem fog porosodni, mindenféle szennyeződéstől mentesen zárja le a tablettákat.

Gyógyszer bliszterező gépek felületi elektrosztatikus feltöltődése megszűnik. Az adagolás probléma mentessé válik, a tabletták a megfelelő helyre kerülnek, nem pattognak ki, a szennyeződés mentes lezárás biztosított az ionfelhőnek köszönhetően.

Kapcsolatfelvétel / ajánlatkérő